tisdag 25 september 2012

Vindruvskörd



Tja, årets skörd av vindruvor är sannerligen inget att skryta över. I år blir allt odlat mindre än vanligt och mognar senare än normalt. Så även vindruvorna. Vi satte två vinstockar i det gamla växthuset för fem år sedan. Den ena gav blå druvor och den andra gav gröna. Sortbeteckningarna har kommit bort så tyvärr har jag ingen aning om vad de heter. Nu finns bara den ena kvar som ger blå druvor. Förförra vintern med temperaturer på drygt -30 grader i februari skadade vinstocken som bar gröna druvor.

I år hinner inte de blå druvorna mogna ordentligt om vi inte får en ovanligt varm oktober. Eller om vi helt enkelt kan hålla varmt i växthuset. Men det gamla växthuset är så glest och gistet så det blir nog mest att elda för kråkorna.



Under november är det dags att beskära vinrankorna. Som ni ser är det något som vi inte gör med någon större entusiasm eller auktoritet. Här är på tok för mycket bladmassa. Ovanan vid att beskära dessa växter gör att man tvekar. Då blir det hellre för lite än för mycket. Men jag kanske kan använda bladen att göra vindolmar av?



När vinrankorna har lövat av brukar jag lägga på lite kompost och det sista av gräsklippet från gräsmattan. Sedan blir det några extra givor kogödsel under sommaren när druvorna växer till. Vattnar gör vi sällan. Vår vinstock klarar sej med förvånansvärt lite vatten. Inför vintern brukar jag "bädda" med rejäla högar av torra löv runt vinstockens huvudgren.

Hur de smakar? Ganska syrligt, inte särskilt sött alls. Skulle sannolikt bli gott vin om vi hade lite större mängder av druvorna.................

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar