torsdag 20 september 2012

Renovering av gårdspumpen del II

Trots att jag har bloggat i snart ett års tid har jag fortfanade inte lärt mej att ta "före" bilder. Så tyvärr är gårdspumpen inte förevigad i det skick som den befann sej i när vi forslade hem den till oss, sitt nya hem.

Till dej som vill renovera en dylik "rostklump" kan jag bara säga: Räds icke. Om den inte är sönderrostad inuti och alla delar fortfanade finns kvar så är det ett klart genomförbart projekt.

Fota och dokumentera när du plockar isär pumpen så är det lättare när du sedan ska plocka ihop den igen. För oss tog det ca en vecka att renovera pumpen (torktider, inköp av reservdelar mm).

Det är naturligtvis en klar fördel att ha gott om utrymme för att få plats med allt som ska slipas och målas.

Reservdelar som slits måste bytas men det visade sej vara lätt att hitta nya. Vi köpte våra hos gårdspump.se.

Vattenröret mätte hela 5 m men kapades eftersom vi inte har haft problem med vattentillgången i vår gamla brunn.


Äntligen på plats! T o m de gamla bulthålen passade. Det här var det mest spännande momentet-att passa in och få ner alla bitar på plats. Tanken att brunnslocket faktiskt kunde rämna under all tyngden fanns där när vi kröp omkring för att passa in alla detaljer på rätt plats. Men vi slapp bada i brunnen............

Nu har pumpen gjort tjäns hela sommaren. Vi har kollat att det finns ett frostskydd, ett hål som dränerar vattenröret, så att det inte fryser sönder under vintern. Pumpen blir med andra ord kvar på brunnen och vi kan bara hoppas att det ska gå bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar