måndag 17 oktober 2011

Mykorrhizaguld





Här i norra Uppland har vi haft kalasfint väder hela helgen. Igår tog vi chansen att plocka de sista svamparna för säsongen. Vi hittade massor med vanliga gula kantareller och trattkantareller. Det blir härligt att plocka fram ur frysen till vinterns soppor och grytor. Passa gärna på att plocka lite blå enbär och lingon eller tranbär när du ändå är ute i skogen.

Till middagen gjorde jag en snabb variant av renskavsgryta. Här kommer enkelt recept: Jag fräste svampen i smör, lade den på ett fat när den var klar. I med en hackad gul lök som fick bli lite mjuk på svag värme i stekpannan och sedan upp med löken på svampfatet. Ner med den frysta renskaven som brynes i olja på ganska god värme, tillsätt nymald svartpeppar och lite salt, ev några nyplockade blå enbär som stöts och blandas i renskaven. Vänd ner svampen och löken, häll på önskad mängd av grädde, sänk värmen och låt småputtra några minuter. Om du har möjlighet så plocka två nävar lingon eller tranbär när du plockar svampen. Bären strör du ovanpå renskaven minuten innan den serveras. Rör inte om! De syrliga bären ger en härlig smakbrytning till viltsmaken och gräddens "rondör". Gillar du inte renskav så går det lika bra med älg, hjort eller annat kött skuret i tunna skivor. Serveras helst till potatismos eller risotto.

Smaklig spis! / Moa

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar