fredag 19 oktober 2012

Toscatårta rapid

Överraska med en god kaka till helgen. Här kommer ett recept som är lätt och snabbt och resultatet blir säkert uppskattat.Jag använder en sockerkaksform diameter 21 cm. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj formen med smör och ströa med riven kokos eller ströbröd.

Recept mjuk kaka:
2 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
75 g smält smör
2 st ekologiska ägg
ev några droppar bittermandelolja

Recept glasyr:
50 g smör
1 dl strösocker
2 msk mörk sirap
2 msk grädde eller mjölk
1 msk vetemjöl
100 g ( ca 1,5 dl ) hackad mandel eller mandelspån

Så här gör du kakan: Smält smöret i mikron och låt det svalna. Rör försiktigt ned de två äggen i det avsvalnade smöret. Vispa inte!. Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör om. Häll över smör- och äggblandningen i bunken och rör försiktigt om så att allt blandas väl. Vispa inte! Häll över smeten i sockerkaksfomen och ställ in den i ugnen på nedersta falsen. Grädda kakan ca 28 minuter eller tills den precis gräddat ihop.

 Kolla när kakan släpper från formen i ugnen. När kakan liksom "krymper" i formen då har den gräddat färdigt (se bilden).
Medan kakan gräddas i ugnen gör du toscaglasyren:
Smält smöret i en liten kastrull. Rör ned resten av ingredienserna UTOM mjölet. Låt allt smälta och blandas till en varm smet. Koka inte! Rör försiktigt ned mjölet, jag använder en tesil för att undvika att få mjölklumpar i smeten. Koka inte glasyrsmeten, om du gör det blir den tjock och stelnar inte riktigt. Rör ned mandeln i glasyrsmeten.

Öka värmen i ugnen till 225 och slå på övervärme.

Ut med kakan från ugnen och bred (eller häll) över den varma toscaglasyren på kakan. Flytta gallret till den mittersta falsen eller ännu högre (om det går) i ugnen och ställ in kakan igen. Nu ska glasyren gräddas så att den blir krispig och knäckigt god. Det ska bubbla i glasyren. OBS! detta moment tar bara några minuter pga den höga värmen, passa kakan hela tiden. När glasyren fått brun fin färg tar du ut kakan och ställer den att svalna. Klart!                                Avnjutes i gott och glatt sällskap. Trevlig fikastund önskar jag alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar