lördag 19 maj 2012

Kungens liljor



Nu blommar de! Upplands rara landskapsblomma Kungsängsliljan (Fritillaria meleagris) har vecklat ut sina ljuvliga klockor. Då är sommaren på gång helt säkert. (Även om det inte känns ett dugg som sommar, snarare höststorm).

Vi fick våra liljor av en arbetskamrat till min man när vi flyttade hit till Söderbygården. Då fick de små raringarna plats i en nygrävd rabatt. Där hade de ingen lust att stanna. Nu finns de under äppelträden och nere vid komposten och där får de naturligtvis husera, bara de trivs och stannar kvar så är vi nöjda.


Vi bor i växtzon 4. Kungsängsliljan förekommer vild i mellersta och södra Europa. Jag trodde att det var blomsterkungen Linné själv som hade fört dem till Sverige. Men nu när jag har läst på lite så ser jag att redan den gode Rudbeck d.ä. har fört anteckningar om dem på 1600-talet. De föredrar låglänta, gärna lite fuktiga ängsmarker. Kungsängen vid Fyrisån söder om Uppsala är deras favoritboplats. Just nu blommar de i tusental på ängen. Har man en gång sett Kungsängsliljornas blomning på den ängen så glömmer man det inte.



Vi har några få Kungsängsliljor hos oss som kämpar mot naturens omilda förutsättningar och slår ut i mitten av maj även när det blåser ishavsvindar. De är så bedårande näpna och obändigt trotsiga att man bara måste bli glad när man ser dem. Har ni möjlighet att se dem i verkligheten ute på Kungsängen utanför Uppsala ska ni absolut göra det!

Ha en riktigt trevlig helg i detta kalla men trots allt vårliga land!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar